Acasă Revista Presei

Fără amenzi pentru părinţii care refuză vaccinarea

108
DISTRIBUIȚI

Persoanele care nu vor să-şi imunizeze copiii nu vor fi sancţionate în niciun fel de autorităţi. Cel puţin aşa prevede proiectul Legii vaccinării care va intra în dezbatere publică. Specialiştii au păreri împărţite: unii spun că amenzile erau binevenite, alţii arată că ele erau ilegale.

Controversata Lege a vaccinării nu introduce sancţiuni pentru părinţii care refuză imunizarea copiilor. Prin urmare, potrivit proiectului care va fi lansat în dezbatere publică, părinţii care nu se prezintă cu copiii la medicul de familie sau la pediatru sau cei care nu sunt de acord cu vaccinarea nu vor fi pedepsiţi în niciun fel.

Un lucru bun pe care îl prevede Legea vaccinării este aprovizionarea cu vaccin din timp, cu licitaţii care pot fi demarate cu trei sau patru ani înainte, aşa cum procedează şi alte state europene.

Nu dorim să impunem un anume tip sau pachet de sancţiuni pentru că noi dorim ca această lege să fie foarte bine primită. Într-una dintre formele legii, au existat sancţiuni care mergeau chiar până la neacceptarea la şcoală a copiilor care nu sunt vaccinaţi, dar, aşa cum ştim, dreptul la educaţie este garantat, deci eu cred că era o chestiune excesivă”, susţine ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

De cealaltă parte, comunitatea medicală care a lucrat la proiect susţine că documentul care a fost trimis Ministerului Sănătăţii era o formulă ideală, care armoniza legislaţia românească şi alte legislaţii europene în materie de imunizare.

Citeste mai mult pe Adevărul

Banner EximTur