Acasă Revista Presei

Alpiniștii de aur ai sportului românesc, morți în Retezat

469

Șapte turişti au fost surprinşi sâmbătă de o avalanşă în munţii Retezat.

Persoanele afectate de avalanșă ar fi făcut parte dintr-un grup mare, de 51 de persoane care erau în zonă în excursie, a spus Ovidiu Bodeanu, șeful Salvamont Hunedoara, denunțând inconștiența turiștilor.

Grupul a fost constituit din 51 de persoane, unora li s-ar părea hilar numărul ăsta ca să mergi în şir indian pe o creastă care poate declanşa automat avalanşă. Fără doar şi poate şi-au declanşat singuri avalanşa, la acest număr mare de turişti. Probabil că cel care va fi responsabil de treaba asta va plăti cumva. Cu două zile în urmă am dat presei anunţuri despre pericolul iminent de mare de avalanşă în Retezat, cu toate astea nu s-a ţinut cont ce indicaţiile noastre”, a declarat anterior Ovidiu Bodeanu la Digi 24.

O echipă salvamont formată din două persoane care erau de serviciu în zonă, s-a deplasat acolo, după care au urmat celelalte echipe de evacuare, care au ajuns în 4-5 ore, pentru că porţiunea a fost foarte grea, accesul foarte greu, din cauza zăpezii depuse într-un timp foarte scurt. Stratul de zăpadă atingea 80 cm – un metru, iar zăpada nu era stabilă, fiind proaspătă, exista pericolul să pleace la vale sub presiunea turiştilor sau din greutate proprie.

Din cauza vremii nefavorabile, nu s-a putut trimite un elicopter în zona avalanşei, a anunțat Raed Arafat.

Victimele sunt doi copii de 12 și 14 ani. „Este vorba despre doi copii, unul de 12 şi altul de 14 ani, care au fost izbiţi de pietre în timpul avalanşei, ei fiind însoţiţi de trei adulţi care au sunat la 112 si au spus că cei doi copii sunt morţi. Turiştii se îndreptau spre Vârful Peleaga, din Retezat„, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Claudiu Iacob.

Cei doi copii care au murit în avalanşa produsă, sâmbătă după-amiază, în Munţii Retezat, sunt Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, alpinişti renumiţi, care aveau la activ numeroase recorduri mondiale şi europene.

Trupurile celor doi copii vor fi aduse la baza muntelui în cursul zilei de duminică de echipe ale Salvamont și Jandarmeriei Hunedoara, a anunțat Centrul Județean de Comunicare și Informare Publică (CJCIP) Hunedoara. Între răniți se află și tatăl alpinistei. Toți turiștii care se aflau în zona avalanșei au ajuns sâmbătă în siguranță la refugiul Gențiana, coordonați de către salvatori.

Banner EximTur