Acasă Revista Presei

Liberalizarea prețului gazelor de la 1 aprilie | Va fi în avantajul producătorilor

416
DISTRIBUIȚI

Începerea lucrărilor la o nouă termocentrală, creşterea ratei de înlocuire a rezervelor, majorarea capacităţii de înmagazinare şi punerea în exploatare a celui mai mare zăcământ onshore descoperit în ultimii 25 ani sunt principalele investiţii aflate pe lista producătorului naţional de gaze naturale, scrie Capital.

Dacă în ultimul timp o parte din investitori sau presa de specialitate a atras atenţia Romgaz că preferă să stea pe un munte de bani în loc să investească, anul acesta conducerea Romgaz are planuri ambiţioase. În următoarea perioadă, compania şi-a pregătit, conform directorului general Virgil Metea, investiţii de peste 1,1 miliarde de lei, o sumă cu 500 de milioane de lei mai mare decât cea alocată anul trecut.

Capital: Dle director, mai avem puţin şi se încheie sezonul rece 2016-2017. Ce dificultăţi aţi întâmpinat în acest sezon? Și cum a fost consumul?
Virgil Metea:
Pentru noi sezonul rece a fost benefic din punct de vedere al vânzărilor. Dificultăţi nu am avut. Am stat bine la toate capitolele. Gaze în depozite am avut, iar cu producţia am revenit la 100% şi chiar peste acest nivel în com­paraţie cu sezonul de iarnă precedent. Consumul, aşa cum aţi observat, a fost unul substanţial în ianuarie şi o parte din februarie, iar acest lucru se va reflecta şi în rezultate. Nu vă ascund că există totuşi o dificultate. Este vorba de o parte din reglementare, care nu este actualizată. Astfel am ajuns în situaţia paradoxală înregistrată în a doua parte a lunii februarie, când, la o temperatură de 18 grade, am fost obligaţi să importăm gaze. (….)

Capital: Întrucât ne apropiem de data de 1 aprilie, ne puteţi explica ce înseamnă liberalizarea preţurilor pentru consumatorul casnic? Dar pentru Romgaz?
V.M.:
Noi, ca producător, nu cred că ar trebui să avem o problemă. Liberalizarea va fi în avantajul producătorilor. În schimb, făcând parte din piaţa aceasta, dacă ar fi să reflectăm asupra procesului de liberalizare ar trebui să vedem ce măsuri au fost luate aşa încât lucrurile să nu fie scăpate de sub control, în sensul bun al cuvântului. Nu neapărat controlul efectiv al proceselor, ci mai degrabă al monitorizării, al problemelor legate de vulnerabilitate. Totodată ar trebui să ne întrebăm dacă nu am avea nevoie de aprobarea strategiei energetice în momentul în care piaţă este liberalizată.

Interviul complet AICI.

Banner EximTur