Acasă Nova TV

Șase incendii de vegetație în ultime 24 ore | VEZI amănunte

645

Șase incendii au izbucnit la vegetație uscată pe raza localităților Alma, Aciliu, Moșna, Valea Viilor, Șeica și Dumbrăveni.

Pentru localizarea și lichidarea acestor incendii, care s-au manifestat pe o suprafață de aproximativ 15 hectare, cuprinzând atât vegetație uscată, cât și plantație de gorun și frasin (aproximativ 2 hectare), au intervenit echipaje de pompieri cu autospeciale de intervenție din cadrul Stației Mediaș, Punctului de Lucru Săliște și Punctului de Lucru Dumbrăveni.

În sprijinul pompierilor profesioniști, au intervenit și pompierii voluntari din cadrul Serviciilor voluntare pentru situații de urgență ale localităților pe raza cărora s-au manifestat incendiile. Cauza probabilă care a determinat izbucnirea incendiilor de vegetație uscată a fost folosirea focului în spații deschise, fără respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor.

„Nerespectarea măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor, pe timpul efectuării arderilor de vegetaţie uscată şi resturi vegetale, poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, pagube materiale importante şi afectarea mediului înconjurător.

În speranţa că cetăţenii vor manifesta mai multă atenţie atunci când, pentru igienizare, utilizează focul deschis, ISU Sibiu reaminteşte câteva reguli de prevenire a incendiilor:
– este interzisă arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pe timp de vânt;
– pentru ca arderea să poată fi controlată, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi, în jurul cărora se curăţă vegetaţia pe o suprafaţă de aprox. 5m;
– arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se face numai pe timp de zi, activitatea fiind permanent supravegheată până la terminare;
– arderea se efectuează numai în zone care să nu permită propagarea focului la gospodăriile populaţiei, plantaţiile agricole, fondul forestier, reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale etc;
– la terminarea activităţii se va urmări stingerea totală a focului înainte de a părăsi locul arderii, fiind interzisă acoperirea cu pământ a focarelor.

Activităţile de ardere a miriştii, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pot fi executate numai după obţinerea, în prealabil, a permisului de lucru cu foc. Emiterea acestuia se face prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate sau persoana împuternicită în acest sens.

Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei” se arată într-un comunicat de presă remis de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Sibiu.

Banner EximTur