Acasă Revista Presei

Ia foc piaţa gazelor: Curtea de Conturi spune că Romgaz şi Petrom mai au de plătit încă un miliard de euro la bugetul de stat

910

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a stabilit, în perioada 2011 – 2015, în mod incorect preţul de referinţă al gazelor naturale, prin urmare redevenţele cuvenite bugetului de stat au fost mai mici cu circa 4,6 miliarde de lei, se arată în raportul pe 2015 al Curţii de Conturi, publicat pe site-ul instituţiei, scrie Focus Energetic.

Principalii producători de gaze naturale din ţară sunt companiile Romgaz (deţinută de statul român) şi OMV Petrom (deţinută de OMV Austria). Astfel, Curtea de Conturi cere, practic, peste un miliard de euro de la companiile producătoare de gaze naturale. Din punctul nostru de vedere, această cerere este incorectă! Şi, în plus, Romgaz este pedepsit pentru că a dat mai multe gaze naturale pentru ca românii să nu îngheţe în case!

„Zăcămintele din care a fost extras ţiţei în perioada auditată, cea mai mare parte (peste 85%) au producţii mici, de sub 10.000 tone/trim, condiţii în care cota de redevenţă aplicabilă este cea minimă de 3,5% din valoarea producţiei. Preţurile de referinţă ale gazelor naturale extrase în România au fost stabilite incorect de către ANRM în perioada auditată şi s-au situat sub preţurile de referinţă care ar fi rezultat în condiţiile aplicării pct. II din Anexa la Ordinul preşedintelui ANRM nr. 98/1998 respectiv „ca echivalent valoric şi al puterii calorifice pentru un coş de combustibili alternativi, cu cea mai frecvenţa utilizare în România, cotaţi pe piaţă internaţională”, cu consecinţe în diminuarea cuantumului redevenţei cuvenite bugetului de stat cu aproximativ 4,6 miliarde lei”, se arată în sinteza raportului menţionat.

ARTICOL COMPLET: Focus Energetic

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here