Acasă Revista Presei

Dilemă | Au sau nu dreptul poliţiştii locali să amendeze şoferii

872

Poliţiştii locali au sau nu competenţa să taie amenzi şoferilor care încalcă normele rutiere. Este dilema pe care trebuie să o tranşeze Curtea Supremă, la solicitarea Avocatului Poporului, scrie Adevarul.

Agenţii de la Poliţia Locală vor afla în curând dacă au dreptul sau nu să îi amendeze pe şoferi în trafic, aşa cum procedează în prezent ca să-i ajute pe cei de la Brigada Rutieră.

Avocatul Poporului a făcut la începutul săptămânii trecute, la Curtea Supremă, un recurs în interesul legii pentru interpretarea şi aplicarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Concret, instanţa trebuie să stabilească dacă Poliţia Locală îşi depăşeşte sau nu competenţele atunci când aplică sancţiuni la legea rutieră.

Solicitarea Avocatului Poporului vine după ce mai mulţi judecători au considerat că amenzile rutiere aplicate de poliţiştii locali sunt ilegale pe motiv că aceştia nu au competenţa de a da amenzi.

Confuzia pleacă de la interpretarea legilor. Pe de o parte, OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice spune că numai poliţistul rutier poate opri, legitima şi sancţiona un şofer.
Pe de altă parte, Legea 155/2010 stabileşte că Poliţia Locală are anumite atribuţii limitate în privinţa circulaţiei rutiere, fără să menţioneze însă că agenţii locali au dreptul să legitimeze şoferul şi să ceară actele vehiculului.

Fiecare instanţă a interpretat cum a vrut aceste prevederi.

Citeste mai mult pe Adevărul

Banner EximTur