Acasă Revista Presei

Asigurarea RCA | Nicio obligaţie a clientului să se ducă la asigurător pentru constatare

447

ASF dă încă o dată replica firmelor de asigurări care interpretează în propriul avantaj normele RCA în raport cu păgubiţii: nu există nicio obligaţie a clientului să se ducă la asigurător pentru constatare, scrie Adevărul.

Asigurătorii nu vor însă să renunţe la cutume şi pretind contrariul.

Ani întregi asigurătorii au interpretat în mod arbitrar normele privind despăgubirile în baza RCA. Şi asta în dezavantajul clienţilor. După ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a făcut unele clarificări importante asupra drepturilor de care beneficiază păgubiţii RCA, clarificări făcute publice de către Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), firmele de asigurări au reacţionat.

Mai exact, deşi ASF a stabilit în Norma RCA 39/2016 că asigurătorul este obligat să se deplaseze în locul precizat de către păgubit, pentru constatarea daunei, indiferent de dimensiunea avariei autovehiculului, reprezentanţii societăţilor de asigurare au anunţat public că şoferii au obligaţia de a se deplasa la sediul firmei de asigurare în cazul producerii unui accident, dacă avariile suferite de maşină nu împiedică această operaţiune.

Nu există niciun fel de condiţionare a constatării daunei în funcţie de gravitate sau de dimensiunea avariei. Sunt deja asigurători care se deplasează la păgubiţi pentru a face constatarea daunei. Legal, nu există niciun fel de limitare a deplasării asigurătorului la locul indicat de către păgubit. Practic, nu există conceptul de punct de constatare. Dacă maşina e într-un service, constatatorul trebuie să meargă acolo. Important de reţinut este faptul că obligaţia persoanei păgubite este de a permite accesul la vehiculul avariat”, a explicat Cristian Muntean, preşedintele ASSAI.

Citeste mai mult pe Adevărul

Banner EximTur