Acasă Revista Presei

Mai Ieftin | Ce taxe vor fi eliminate de la 1 februarie

Zeci de taxe nefiscale pe care le plătesc în prezent persoanele fizice şi firmele vor fi eliminate de la 1 februarie, printre acestea numărându-se taxa de mediu pentru maşini, taxa radio-TV şi cea de cazier judiciar.

Fără timbrul de mediu. Printre cele mai importante taxe plătite în prezent de persoanele fizice şi care va dispărea de la 1 februarie se regăseşte timbrul de mediu. Mai exact, Ordonanţa de Urgenţă 9/2013 care reglementează taxa auto pentru autovehicule va fi abrogată. Iniţiatorii legii susţin că măsura va duce la impulsionarea tranzacţiilor în domeniu şi reducerea timpului necesar achiziţionării unei maşini.

De asemenea, legea elimină taxele radio-TV, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru cele juridice, cheltuielile de bază ale radioului şi ale televiziunii naţionale urmând a fi susţinute de la bugetul de stat. Această taxă, inclusă în factura de energie electrică, este de 6,5 lei pentru persoane fizice (4 lei pentru TVR, 2,5 lei pentru Societatea Naţională de Radiodifuziune) şi 30 de lei pe lună pentru firme.

Fără taxe pentru înfiinţarea firmelor
De la 1 februarie, antreprenorii îşi vor putea înfiinţa gratuit societăţi, taxele percepute până acum pentru înmatricularea unei firme urmând să fie eliminate.

În acelaşi timp, o astfel de măsură va viza şi entităţile fără personalitate juridică, adică cele înfiinţate ca persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale ori familiale, titularii acestora urmând să fie la rândul lor scutiţi de plata taxelor aferente constituirii entităţii.

În plus, documentul include şi eliminarea taxelor percepute pentru înscrierea de menţiuni în Registrul Comerţului, cu scopul „de a încuraja antreprenoriatul şi de a îndepărta impedimentele în dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv în România“.

22 de taxe percepute de MAI, eliminate

Astfel, vor fi eliminate opt taxe pentru eliberarea unor documente la ghişeele Direcţiei Regim Permise şi Înmatricularea Vehiculelor:

• Taxă examinare obţinerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile şi subcategoriile A, A1, B, B1 şi B+E – 6 lei;

• Taxă examinare obţinerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile şi subcategoriile C, C1, Tr, D, D1, CE, DE, C1E, D1E, Tb şi TV – 28 de lei;

• Taxă examinarea persoanelor cărora le-a fost anulat permisul de conducere, pentru categoriile cuprinse în permisul anulat, precum şi a persoanelor care au fost respinse de 3 ori la examenul pentru obţinerea aceleiaşi categorii a permisului de conducere, precum şi pentru persoanele care nu au absolvit o şcoală de conducători de autovehicule, cu excepţia celor pentru categoriile B, B1, B+E – 84 de lei;

• Taxă înmatriculare permanent sau temporară pentru autovehicule şi remorci cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 kg inclusiv – 60 de lei; • Taxă înmatriculare permanent sau temporară pentru autovehicule şi remorci cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.500 kg – 145 de lei;

• Taxă de autorizare provizorie a circulaţiei autovehiculelor şi remorcilor neînmatriculate permanent sau temporar – 9 lei;

• Taxe de autorizare a circulaţiei pentru probe a autovehiculelor şi remorcilor – 414 de lei;

• Înregistrarea cererilor persoanelor fizice şi juridice privind furnizarea unor date din Registrul naţional de evidenţă a persoanelor, precum şi din Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare şi din registrele judeţene şi al municipiului Bucureşti de evidenţă a permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare – cinci lei.

Noile taxe pe care le vor achita românii pentru eliberarea paşapoartelor (în cazul cererilor depuse în ţară) vor fi următoarele: pentru paşaportul simplu electronic (cu valabilitate 5 ani, eliberat persoanelor peste 12 ani) – 258 de lei (în prezent 280 de lei), pentru paşaportul simplu electronic (cu valabilitate 3 ani, eliberat persoanelor sub 12 ani ) – 234 de lei (în prezent 256 de lei) şi pentru paşaportul simplu temporar (cu valabilitate un an) – 96 de lei (în prezent 218 lei).

Totodată, alte şase taxe extrajudiciare de timbru şi două taxe consulare pentru servicii prestate în domeniul evidenţei persoanelor şi al stării civile vor fi eliminate.

• Taxa pentru eliberarea certificatelor de atestare a cetăţeniei şi a domiciliului; eliberarea copiei de pe decizia de schimbare a numelui; eliberarea şi preschimbarea actelor de identitate pentru cetăţenii români; înscrierea în actul de identitate a menţiunii privind stabilirea reşedinţei; eliberarea cărţii de identitate provizorii – cinci lei;

• Taxa pentru schimbarea numelui – 15 lei;

• Taxa pentru eliberarea certificatelor de atestare a cetăţeniei şi a domiciliului – 22 lei,

• Taxa pentru identificarea unei persoane pe teritoriul României – 35 lei.

Una dintre cele mai „populare“ taxe plătite de români, care va fi eliminată, este cea pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar, în valoare de 10 lei. De această prevedere vor beneficia atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice.

Pe lângă aceasta, vor fi eliminate alte trei taxe: pentru aplicarea, de către instituţiile prefectului, a apostilei pe actele oficiale administrative, la solicitarea persoanelor fizice (22 de lei) sau juridice (44 de lei), precum şi înregistrarea cererilor pentru aplicarea apostilei (3 lei).

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here