Acasă Sibiu

Liber acces pentru câinele-ghid al nevăzătorilor | Apelul Prefectului de Sibiu

166

Prefectul Cristian Roman a făcut un apel către instituţiile publice din judeţul Sibiu, solicitând punerea în aplicare a legii care permite accesul în locuri publice şi în mijloace de transport a câinelui care însoţeşte persoanele nevăzătoare.

„Mi-a fost adus la cunoştinţă faptul că au existat situaţii în care unele persoane nu au avut voie să intre cu câinele-ghid în diferite locuri publice. De aceea, vreau să aduc la cunoştinţa tuturor directorilor instituţiilor care participă la Colegiul Prefectural şi prin intermediul mass-media, la cunoştinţa întregii populaţii, că există o lege care le dă dreptul persoanelor cu handicap grav să fie însoţite de către un câine ghid, special pregătit să protejeze oamenii aflaţi în dificultate”, a declarat prefectul Cristian Roman.

La şedinţa Colegiului Prefectural au participat Larisa Nechita, o tânără nevăzătoare, vicepreşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor, filiala Sibiu, precum şi un student nevăzător, Paul Bogorin. Ambii au venit însoţiţi de propriii câini-ghid şi le-au explicat celor prezenţi cât de mult îi ajută aceste animale în desfăşurarea activităţilor zilnice.

 

Potrivit legii nr.448/ 2006, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, intrată în vigoare în anul 2008, la art.64, alin.5 se specifică următoarele: „Câinele-ghid care însoţeşte persoana cu handicap grav are acces liber şi gratuit în toate locurile publice şi în mijloacele de transport”.

Banner EximTur