Acasă Revista Presei

La Romgaz, contractele de milioane se dau în familie

1804
dosarul romgaz

Conflict de interese evident la Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA Mediaş, scrie Jurnalul Naţional.

Compania a achiziţionat, ieri, licenţe Microsoft de la o societate deţinută de soţul unei şefe de serviciu din cadrul acestei companii, plătind peste 1,1 milioane de euro. Firma bărbatului Veronicăi Rodica Gruşea, SC Gama Computers SRL, nu se află la prima afacere de acest gen cu Romgaz, ea derulând, din 2010 şi până în prezent, nu mai puţin de nouă contracte în valoare totală de aproximativ 6,3 milioane de euro.

“Jurnalul Naţional” a descoperit că, între societatea deţinută de familia şefei de serviciu de la Romgaz şi o altă companie, aflată în cercul de interese al lui Emil Boc, abonată, de asemenea, la contracte grele cu statul, există o relaţie atât de strânsă, încât cea de-a doua a garantat obligaţiile pe care prima le avea la o bancă. “Binefăcătorul” se numeşte Marcel Borodi, patronul Net Brinel SA, societate care a livrat pachete software necesare organizării alegerilor locale din acest an pentru Autoritatea Electorală Permanentă.

Deşi, de mai bine de şase ani, Societatea Naţională de Gaze Naturale din România atribuie, pe bandă rulantă, contracte de milioane de euro unei societăţi aparţinând familiei unei persoane aflate în conducerea autorităţii contractante, nicio instituţie a statului nu s-a sesizat până în prezent. Şi nu este vorba despre orice fel de contracte, ci unele care au făcut obiectul unui megadosar instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie – licenţele Microsoft.

A ofertat cu 600 de euro mai puţin

Nu mai devreme decât ieri, 14 septembrie 2016, Romgaz a atribuit societăţii SC Gama Computers SRL, din Mediaş, un contract în valoare de 5.044.512 lei cu TVA inclus, adică 1.146.480 de euro, pentru reînnoirea licenţelor Microsoft şi asigurarea mentenanţei. Preţul inţial, scos la bătaie de SNGN Romgaz SA, a fost de 1.052.254 euro fără TVA, la procedura de licitaţie electronică înscriindu-se patru agenţi economici. Primul clasat şi cel care a şi câştigat contractul a oferit un preţ cu 2.600 de lei mai mic decât al doilea. Astfel, compania GeCAD Net SRL a oferit un preţ de 1.040.594,49 lei fără TVA, Asseco See SRL a oferit un cost de 976.308,32 lei fără TVA, Ymens Teamnet SRL a cerut 958.000 de euro fără TVA, iar Gama Computers SRL a venit cu o ofertă de 955.400 de euro fără TVA.

CITEŞTE ARTICOLUL COMPLET ÎN JURNALUL NAŢIONAL

Banner EximTur