Acasă Revista Presei

SCHIMBARE | Pensiile anticipate se calculeaza diferit din această săptămână

1077
Noua Lege a Pensiilor

Legea care schimba metoda de calcul al pensiei anticipate, promulgata de presedintele Klaus Iohannis si publicata joi, 13 iulie 2016, in Monitorul Oficial, a intrat in vigoare duminică.

Legea modifica metoda de calculare a pensiei anticipate partiale, prin stabilirea ei in raport cu anii de cotizare peste limita minima, si nu printr-o reducere fixa de 0,75% pentru fiecare luna de pensionare anticipata, calculata din pensia cuvenita, scrie New.ro. De asemenea, legea prevede si posibilitatea ca notarii sa se asigura la sistemul public de pensii.

In noua formula, cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare, potrivit unui tabel cu procentaje diferentiate, de la 0,50%, la 0,15%. Astfel, pana la un an peste stagiul minim de cotizare, penalitatea este de 0,50%, scazand cu 0,5%, in plaje de un an, pana la un minim de 0,15% pentru cel mult 8 ani de cotizare peste stagiul minim.

(…) In prevederile legii au ramas si modificarile cu privire la reducerea varstei de pensionare a persoanelor care au muncit in zonele afectate de poluare din Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna si Targu Mure, vizate de initiatori la depunerea legii.

Astfel, persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum si a emisiilor de amoniac si derivate, respectiv Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna si Targu Mures, pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea pentru pensionarea anticipata partiala.

Citeste mai mult pe HotNews

Banner EximTur