Acasă Revista Presei

NEMULȚUMIRI | La Romgaz sunt în funcții de conducere persoane implicate in dosarul de subminare a economiei

2499

Ministrul economiei, Victor Grigorescu a declarat pentru HotNews ca Romgaz va demara un proiect de modernizare a centralei energetice Iernut. Legat de Romgaz, a mai spus ca este nemultumit de faptul ca se afla in functii de conducere persoane implicate in dosarul de subminare a economiei Romgaz – InterAgro.

Grigorescu a fost invitat la HotNews Live unde a raspuns mai multor intrebari referitoare la Romgaz. Ministrul a spus ca au fost alese patru companii care sa faca parte dintr-un proiect, sub egida noii strategii nationale anticoruptie: Complexul Energetic Oltenia, ELCEN, CONPET si Romgaz.

Eu am aceasta convingere ca uneori tratam companiile de stat cu o oarecare asprime. De fiecare data cand vorbim de o companie straina, privata, incepem sa discutam despre arbitraje, despre procese, despre cum aceste companii isi apara dreptul, dar de fiecare data cand vorbim de o companie de stat vorbim de ce n-au facut, ce n-au dres, ca si cum n-ar fi indreptatite la aceeasi atitudine. Eu nu discriminez. Pentru mine Romgaz este la fel ca orice alta companie care are dreptul sa-si apere punctul de vedere, sa-si apere maniera de afaceri si sigur ca atunci cand vom constata ca trebuie sa impartim responsabilitati nu o sa avem nicio ezitare. Dar nu acesta este principalul lucru care ne preocupa in momentul de fata.

Romgaz este o companie solida, dar sunt cateva lucruri pe care le mai are de facut. Ne-am adresat Companiei, am facut ceea ce face orice actionar diligent, si am atras atentia asupra catorva lucruri si am solicitat niste lamuriri.

Lucia Ionascu / Foto Romgaz
Lucia Ionascu / Foto Romgaz

Unul din lucrurile care ma nemultumeste profund este ca la Romgaz avem o situatie mai rar intalnita in ultimele 9 luni in sistemul energetic. Si anume, cativa dintre angajatii Romgaz fac parte dintr-un dosar complicat, un dosar penal si acolo directorul financiar al companiei, doamna (Lucia) Ionascu este inca in functie, desi face obiectul unei cercetari care vizeaza acte pe care domnia sa le-a indeplinit in aceasta functie. Si acesta este un aspect de mare nemultumire.

(…) Ne-am adresat asa cum este cazut, pentru ca nu este de responsabilitatea ministrului sa demita un director dintr-o companie, nu am mijloacele legale s-o fac, nici nu cred ca este sanatos s-o fac. Aceste lucruri cad in responsabilitatea directorului general si responsabilitatea consiliului de administratie….”

Referitor la faptul ca Romgaz este investigata, alaturi de Transgaz si OMV Petrom, de Comisia Europeana pentru ca ar fi blocat exporturile de gaze, Victor Grigorescu a declarat ca exista in momentul acesta suspiciuni.

E prima data cand se intampla acest lucru si in Romania. Aceste inspectii inopinate sunt curente, s-au intamplat si se intampla si in alte state membre. Cred ca primul lucru pe care trebuie sa-l spunem este ca aceste companii au dreptul de a se apara si de a-si justifica pozitia, exista o pocedura destul de complexa la nivelul Comisiei Europene si sigur ca ele trebuie sa justifice actiunile pe care le fac inclusiv la nivelul respectarii legislatiei de concurenta. Nu m-as pronunta mai mult asupra acestui aspect pentru ca este prematur. Avem doar o inspectie inopinata, ramane de vazut care vor fi constatarile, daca ele vor indica anumite aspecte. Este o chestiune pe care companiile pot si trebuie sa o regleze. Vor avea tot sprijinul nostru pentru as apara drepturile in cazul acestei proceduri, asa cum este si firesc.”

Citeste interviul complet pe HotNews

Banner EximTur