Acasă Revista Presei

VEZI AICI Ce trebuie să faci ca să-ţi schimbi furnizorul de energie electrică

416
DISTRIBUIȚI

Intrarea în Uniunea Europeană a permis încă din 2007 consumatorilor casnici să îşi schimbe furnizorul de energie, dar acest lucru nu a fost fezabil până acum din cauza că tarifele reglementate erau mult mai avantajoase decât ceea ce se putea obţine pe piaţă liberă.

În ultima vreme, tot mai mulţi jucători au intrat agresiv pe această piaţă şi au înaintat consumatorilor oferte cu preţuri mult mai mici decât ceea ce plătesc acum, precum RCS&RDS sau Eva Energy.

RCS oferă acum persoanelor fizice energie la 0,165 lei/kWh, fără TVA. Cine este abonat la serviciile de televiziune prin cablu şi/sau internet fix primeşte un preţ şi mai mic, de 0,155 lei/kWh. Iar cine este abonat la un astfel de serviciu, dar este şi pensionar are o reducere şi mai mare, preţul fiind de 0,145 lei/kWh.

Preţul pare mult mai avantajos decât preţul reglementat la care se obţine acum energie de la furnizorii tradiţionali, adică de la Enel, Electrica, CEZ şi E.ON. Un calcul exact nu poate fi făcut, deoarece depinde de tipul de abonament al fiecărui consumator, dar şi din cauză că furnizorii clasici nu specifică în factură cât este preţul energiei în sine şi cât sunt tarifele de transport, distribuţie şi furnizare.

Atenţie la detalii!

Totuşi, calculând la o factură de energie de pe luna februarie emisă de furnizorii tradiţionali, preţul fără TVA ar fi de 62,74 de lei la un consum de 162 kWh. Astfel, un kWh la un furnizor clasic ar fi de 0,387 lei, adică de mai bine de două ori mai mare decât la cei noi. Dar, atenţie, acesta nu include doar preţul energiei, ci şi tarifele de transport, distribuţie şi furnizare, care sunt reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Mai exact, din cei 0,387 lei pe kWh, un furnizor tradiţional încasează cam 45%, deoarece preţul energiei în sine este circa 36%, iar aproximativ 9% este tariful de furnizare. Restul până la 100% reprezintă tariful de transport (plătit către Transelectrica) şi cel de distribuţie (plătit către Enel, de exemplu). În final, pe lângă acestea se mai adaugă certificatele verzi, taxa de cogenerare, accize şi TVA, plus taxa radio-TV.

Paşi pe care trebuie să-i parcurgi pentru schimbarea furnizorului

** anunţi în scris actualul furnizor cu cel puţin 30 de zile
** achiţi la zi tot ce era de plătit
** închei un nou contract cu alt furnizor.

Ce trebuie să faci pentru a-ţi găsi un alt furnizor de electricitate

** să intri pe site-ul ANRE la secţiunea dedicată energiei electrice şi găseşti toţi furnizorii autorizaţi
** să scrii furnizorilor din acea listă că vrei să schimbi furnizorul actual şi le ceri să îţi facă o ofertă de preţ. Întreabă de preţul final pe kWh, cu toate tarifele aplicate!
** să compari ofertele şi alegi ce îţi place ** să semnezi contractul. Atenţie la clauzele de ieşire din noul contract!

De ţinut minte: odată ce ai ieşit pe piaţă liberă nu te mai poţi întoarce pe cea reglementată.

Citeste mai mult pe Adevărul

Banner EximTur