Acasă Revista Presei

Sumele plătite necuvenit statului vor fi restituite cu dobânzi | VEZI detalii

149

Ministerul de Finanţe a precizat, pentru Profit.ro, că va întreprinde demersurile în vederea corelării și armonizării textului Codului de procedură fiscală cu decizia Curţii Constituţionale care stabileşte că orice contribuabil care a achitat bani în plus la buget trebuie să primească dobânzi de la data virării lor până la restituirea efectivă.

Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale, pe 20 octombrie, prin decizia 694, prevederile Codului de procedură fiscală care stabilesc că dobânzile cerute de contribuabili pentru sumele achitate în plus bugetului sunt plătite doar după îndeplinirea unor termene.

Consecinţa deciziei Curţii va fi că firmele sau persoanele fizice care au de recuperat bani de la buget vor putea cere dobânzi din ziua imediat următoare plăţii. Dobânzile sunt de 0,03% pe zi, în prezent, urmând să coboare la 0,02% pe zi din 2016.

De exemplu, pot fi sume plătite în plus din TVA, impozit pe profit, impozit pe venit, etc, ca urmare a cererilor de rambursare, a unor erori de calcul, interpretării greșite a legislației, completării eronate a declaraţiilor fiscale, dar şi ca urmare a indisponibilizării unor sume de către Fisc prin popriri sau sechestru.

Ministerul de Finanţe a transmis următorul punct de vedere: „Plecând de la considerentele avute în vedere de Curtea Constituțională în analiza neconstituționalității prevederilor menționate, considerente ce vor fi analizate după publicarea deciziei în Monitorul Oficial al României, urmează ca Ministerul Finanțelor Publice să întreprindă, ținând cont și de termenul impus de lege, demersurile necesare în vederea corelării și armonizării textelor de lege declarate neconstituționale cu prevederile Constituției”.

Citeste mai mult pe PROFIT.ro

Banner EximTur