Acasă Revista Presei

Finanțele au definitivat proiectul normelor de aplicare a noului Cod Fiscal

154

Cladirea in care un zugrav petrece 3 zile pe saptamana, constituie din punct de vedere fiscal un sediu permanent al zugravului, se arata in unul dintre exemplele din proiectul normelor de aplicare a noului Cod Fiscal, publicat vineri seara de Finante.

Documentul are rolul de a clarifica prevederile codului, autorii venind cu exemple in acest sens. „Prezentele Norme metodologice sunt corelate cu actuala structura a Codului fiscal. In acest sens, ele sunt alocate pe titlurile din Codul fiscal, urmarind necesitatea detalierii prevederilor legale„, se arata in Nota de Fundamentare care insoteste proiectul.

In principiu, obiectivul principal al noilor norme metodologice este pastrarea prevederilor din normele metodologice in vigoare care corespund dispozitiilor din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, dar si actualizarea acestora in functie de necesitatile economice, precum si, acolo unde este cazul, reformularea acestora si eventual introducerea unor noi reglementari menite care sa asigure aplicarea mai simpla si mai coerenta a prevederilor din noul Cod fiscal

Cele mai importante clarificari aduse:

Cu privire la definitia sediului permanent

In aplicarea prevederilor art. 8 din Codul fiscal, sintagma „loc prin care se desfasoara integral sau partial activitatea” acopera orice fel de cladiri, echipamente sau instalatii utilizate pentru desfasurarea activitatii nerezidentului, indiferent daca acestea sunt ori nu utilizate exclusiv in acest scop.

Un loc de activitate exista si acolo unde nu sunt construite sau nu sunt necesare cladiri pentru desfasurarea activitatii nerezidentului, ci dispune doar de un spatiu. Nu este important daca cladirile, echipamentele sau instalatiile sunt detinute in proprietate, sunt inchiriate ori se gasesc in alt fel la dispozitia nerezidentului. Un loc de activitate poate fi constituit de o taraba in piata sau locul de activitate poate fi situat in cladirea unei alte societati, atunci cand un nerezident are in permanenta la dispozitie anumite cladiri sau parti ale acestora, detinute in proprietate de alta societate.

Citeste mai mult pe HotNews

Banner EximTur