Acasă Nova TV

FINAL DE PROIECT | Cetatea Mediaşului a fost reabilitată contra cronometru

1754

Proiectul de reabilitare al cetăţii Mediaşului a ajuns la final.

7.736 metri pătrați de ziduri de fortificație, Bastionul Cuțitarilor, Turnul Pietrarilor și Turnul Rotarilor, au fost reabilitate contra cronometru în cadrul unui proiect european finanţat cu suma de 6 milioane de Euro. Lucrările au demarat la jumătatea lunii martie şi se vor încheia oficial pe 29 decembrie, asta cu toate că iniţial erau programate să dureze 24 de luni.

Sala de şedinţe Daniel Thellman din cadrul Primăriei Mediaş a găzduit în această dimineaţă un seminar de închidere a proiectului de reabilitare a turnurilor şi zidurilor de fortificaţie medievală. În cadrul acestuia, echipa de proiect a realizat o prezentare a lucrărilor efectuate.

Concret din fondurile alocate pentru acest proiect s-au executat lucrări de consolidare structurală şi restaurare a elementelor decorative la zidurile cetăţii şi la Bastionul Cuțitarilor, Turnul Pietrarilor şi Turnul Rotarilor. Proiectul a prevăzut şi instalarea unui sistem de iluminat, amenajarea spaţiilor de circulat, amplasarea mobilierului urban, respectiv banchete, jardiniere, suporți de biciclete, panouri şi stâlpi informativi, arbuști şi alte elemente de vegetație decorativă.

De anul viitor municipalitatea şi-a propus să pună în valoare cât mai bine patrimoniul reabilitate. Astfel se lucrează deja la un concept de prezentare al acestuia, se va realiza un circuit al turnurilor, iar acestea vor fi deschise atât pentru medieşeni cât şi pentru turişti.

Lucrările de reabilitare ale turnurilor şi zidurilor de fortificaţie medievală erau programate să dureze 24 luni. Contractul de finanțare europeană a fost semnat de Primăria Mediaș în iulie anul trecut, câştigătorul licitaţiei a fost desemnat în ianuarie, însă a existat şi o contestaţie care a prelungit lucrurile până în luna martie. În aceste condiţii constructorul a fost obligat să finalizeze lucrările în doar nouă luni.

Banner EximTur