Acasă Revista Presei

Averile furate pot fi sechestrate | Iohannis a promulgat legea

243

Legea care prevede înfiinţarea unei agenţii speciale pentru administrarea bunurilor sechestrate a fost promulgată vineri de preşedintele Klaus Iohannis. Agenţia urmează să fie condusă de un director general care va fi numit prin ordin al ministrului Justiţiei, Raluca Prună.

În data de 11 noiembrie, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat legea privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, aceasta fiind definită ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Justiţiei.

Practic, noua instituţie se va ocupa de administrarea banilor sau a bunurilor imobile pe care magistratul pune sechestrul în timpul unui proces Agenţia va fi condusă de un director general, numit din ordin de Ministerul Justiţiei pe o perioadă de patru ani şi poate să ocupe funcţia maxim două mandate.

În vederea numirii, directorul general trebuie să îndeplinească, printre altele, condiţia de a fi ocupat în ultimii cinci ani funcţia de judecător, procuror sau să facă parte din personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor sau procurorilor. „Din perspectiva noastră, în această structură vor fi în principal magistraţi, care oricum au aceste garanţii, n-au voie să facă parte din nicio structură politică.E o formă de garanţie pe care noi am vrut la vremea respectivă să o avem la nivelul textului de lege“, spunea fostul ministru al Justiţiei, Robert Cazanciuc, în momentul când a susţinut proiectul în Parlament.

Spre deosebire de forma iniţială a legii, care stipula că, pentru a fi numit director general al Agenţiei, persoana respectivă trebuie „să nu facă şi să nu fi făcut parte, în ultimii 5 ani, din niciun partid politic, formaţiune sau alianţă politică”, deputaţii au decis modificarea articolului astfel încât directorului general al Agenţiei trebuie doar „să nu facă parte din niciun partid politic, formaţiune sau alianţă politică”.

În forma adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, bunurile imobile intrate, prin confiscare, în proprietatea privată a statului pot fi transmise cu titlu gratuit în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, la cererea consiliului judeţean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau a consiliului local, după caz, prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice la propunerea Agenţiei, pentru a fi utilizate pentru obiective de natură socială.

Citeste mai mult pe Adevărul

Banner EximTur