Acasă Sibiu

Autostrada electorală Ponta, a devenit penală | Sibiu – Orăștie ÎN VIZORUL DNA

246

Corpul de control al ministrului Transporturilor a identificat o serie de nereguli la CNADNR privind inclusiv proiectul autostrăzii Orăştie-Sibiu, unde o porţiune de 200 metri a trebuit demolată şi reconstruită. Au fost sesizate organele statului pentru eventuale fapte penale.

În urma raportului Corpului de control s-a decis sesizarea Direcției Naționale Anticorupție și a Direcției de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, din cauza unor suspiciuni pentru fapte de natură penală. Ministerul Transporturilor acuză CNADNR că nu a urmărit cum trebuie derularea contractului.

Reprezentanții Guvernului consideră că apar elemente de suspiciune penală în contextul în care contractul cu italienii de la Salini Impregilo SpA trebuia reziliat din 2014. Acest ”trebuia” rezultă din documentele care au fost întocmite la nivelul CNADNR, concluzionează reprezentanții Ministerului Transporturilor.

”La începutul anului 2014 a fost întocmit un document de reziliere a contractului de proiectare și execuție a lotului 3 al autostrăzii Sibiu Orăștie, dar el nu a fost promovat oficial și nu a produs efecte, cu toate că se fundamenta oportunitatea rezilierii contractului. Astfel, măsura nu a condus la remedierea deficiențelor”, constată reprezentanții guvernamentali. Potrivit lor, până în acest moment, cei de la Salini Impregilo SpA au primit 94,32% din banii prevăzuți în contract (peste 604 milioane de lei, fără TVA, în formula inițială. Contractul a fost suplimentat în ultimii ani, dar nu este clar din comunicatul MT dacă cele 94 de procente fac referire și la sumele adiționale). Lotul de autostradă construit de italieni este închis din septembrie pentru lucrări de reabilitare, iar șansele ca lotul să fie deschis anul acesta sunt inexistente.

Circulația pe autostrada A1 între Săliște și Cunța (județul Brașov) a fost deschisă pe 14 noiembrie, cu două zile înainte de alegerile prezidențiale, în cadrul cărora premierul din acea vreme, Victor Ponta, era contracandidatul lui Klaus Iohannis. Deschiderea circulației a fost făcută în ciuda faptului că lucrările nu erau finalizate, iar alunecările de teren produse în afara căii de rulare erau la ordinea zilei. Șeful CNADNR, Narcis Neaga, a declarat că nu există nicio problemă, din moment ce deschiderea circulației se face în baza unui proces verbal de predare-primire și nu a unui proces verbal încheiat la terminarea lucrărilor.

Citește mai mult pe Turnul Sfatului

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here