Acasă Revista Presei

Cu mici excepții, apa nu se ieftineşte deşi TVA scade de la 24% la 9%

137
TVA de 9% pentru serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare

Populaţia nu va resimţi în facturi scăderea TVA la apă de la 24% la 9%, această măsură fiind gândită de către autorităţi mai mult pentru a compensa creşterile de tarife pe care primăriile şi le-au asumat în faţa operatorilor de utilităţi.

Guvernul a decis marţi scăderea TVA la apă de la 24% la 9% începând cu 1 ianuarie 2016, însă cea mai mare parte a populaţiei nu va resimţi o ieftinire în facturi. Acest lucru se întâmplă deoarece foarte multe primării au realizat investiţii pe fonduri europene în reţelele de utilităţi şi şi-au asumat în contractele de finanţare majorări de tarife.

Astfel, reducerea TVA va fi doar o operaţiune financiar-contabilă care va permite creşterea tarifelor fără a fi scumpite serviciile oferite populaţiei de către regiile locale dintr-o serie de oraşe şi municipii.

„Dacă ar scădea TVA, această creştere nu s-ar simţi în facturi. Practic, populaţia nu va fi afectată de o astfel de creştere de tarif ca urmare a angajamentelor asumate de operatorii de apă. Este un sprijin pentru populaţie, dar şi pentru operatorii de apă în acelaşi timp“, explica în luna Aprilie, ministrul finanțelor Teodorovici.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în orașele unde tariful a fost deja majorat.

Citeste mai mult pe Adevărul

Banner EximTur