Acasă Nova TV

Din acest week-end intră în vigoare taxarea bacșișului și limitarea plăților cash

24

Bacșișul. Cât se încasează anual în România  Incepand cu acest week-end intra in vigoare doua legi importante: cea privind impunerea bacsisurilor-un proiect controversat cu cateva semne de intrebare, dar si cea vizand limitarea platilor cash in economie.

Ambele legi aduc schimbari importante pentru companii (ultima pentru toate firmele din economie, iar prima pentru cele din sectoarele in care serviciile oferite sunt insotite de o recompensa voluntara a clientului pentru calitatea serviciilor oferite).

Un foarte bun punct de vedere il are consultantul fiscal Cornel Grama din Cluj Napoca, acesta detaliind situatiile in care firmele NU sunt obligate sa aiba programata casa de marcat pentru bacsis sau rest neridicat. Vezi mai jos detalii si ce ai de facut pentru a nu fi prins pe picior gresit de inspectorii ANAF daca te viziteaza.

Cu privire la bacsis, sunt de facut cateva precizari:
Inca din 30 aprilie 2015 a fost publicat ordinul Ministrului Finantelor privind aprobarea Registrului cu banii personali ai firmelor cu case de marcat fiscale. Documentul instituie obligatia notificarii autoritatii fiscale in termen de 5 zile lucratoare de la aparitia acestui ordin, adica pana vineri, 8 mai.

Ce trebuie sa stiti cu privire la Registru:

Registrul se prezinta sub forma unui caiet cu pagini A4, ce trebuie numerotat crescator, pe ultima fila semnand administratorul sau inlocuitorul de drept al acestuia.
In Registrul banilor personali, se completeaza zilnic la inceputul programului de lucru, de catre salariatii operatorului economic, „aferenti unitatii de vanzare a bunurilor/prestare a serviciilor”. Legea face referire la PERSONAL nu la SALARIATI.

Un PFA de ex. nu are salariati dar are obligativitatea registrului, sau pot fi persoane ce nu sunt salariati dar isi desfasoara activitatea la punctul de lucru in unitatea de vanzare. Poate fi, de exemplu, un contabil angajat pe PFA.

Citește analiza catorva aspecte privind acest REGISTRU, ce nu sunt neaparat detaliate de acest ordin, pe HotNews

Banner EximTur