Acasă Nova TV

Compania Romgaz profitabilă pentru acţionari, dar cu investiţii strategice în aşteptare

141

romgazUna dintre cele mai valoroase companii ale statului român, producătorul de gaze Romgaz Mediaş, a înregistrat în 2014 un profit record, 322 milioane de euro, şi se pregăteşte să îşi răsplătească acţionarii cu dividende generoase, la cel mai bun randament din grupa petroliştilor europeni.

Această măsură, foarte benefică pentru acţionari, este criticată de fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu, pe motiv că poate dăuna evoluţiei companiei pe termen mediu şi lung.

Mai precis, producătorul doreşte să distribuie ca dividende 85% din profitul record, iar valoarea dividendului brut să fie de 3,14 lei pe acţiune, cu 13% mai mare decât cel stabilit pentru 2014. Cea mai mai mare parte a aceste sume va merge la principalul acţionar, statul român, care are în jur de 70%.

“Sper ca această ştire să nu se confirme. Distribuirea unui procent de 85% din profit ca dividend, fără să fie coroborată cu o creştere a rezervelor de gaz poate fi, pe termen mediu şi lung, foarte riscantă. Este nevoie de echilibru, mai ales că bugetul de stat a contat doar pe aproximativ 50 milioane euro dividende de la Romgaz. Statul nu e bine să gândească doar pe termen scurt. Dacă e nevoie de o schimbare de legislaţie, ea ar trebuie făcută”, a scris Nicolescu pe pagina sa de Facebook. Acesta este în prezent consultant la compania Deloitte.

Conform acestuia, e mai bine să se investească în explorare şi în achiziţii pentru că e momentul să cumperi ieftin sau în modernizarea centralei de la Iernut sau în creşterea strategică a capacităţii de înmagazinare. Acesta mai spune că societăţile aparţinând statului reuşesc să finalizeze foarte puţine investiţii.

În lumea companiilor petroliere, investiţiile în explorare şi exploatare sunt de ordinul milioanelor şi sutelor de milioane de dolari. În lipsa acestora, producţia de hidrocarburi se diminuează an de an şi evoluţia companiei nu poate fi decât în jos. În plus, una dintre investiţiile care ar putea duce la o creştere a independenţei energetice a ţării este cea în depozite subterane. Asta înseamnă alte investiţii în transformarea unor foste fose de unde s-au extras hidrocarburi în depozite astfel încât ele să fie umplute pe timpul verii atunci când preţurile de achiziţie a gazelor e mult mai scăzut iar pe timpul rece să fie extras gaz pentru consum.
Legat de centrala de la Iernut, acesta este un activ ajuns în proprietatea Romgaz în urmă cu câţiva ani după executarea silită a Electrocentrale Bucureşti pentru o datorie neplătită. Unitatea ar putea să-i confere companiei din Mediaş o independenţă energetică şi să o transforme într-unul dintre cei mai importanţi producători de electricitate din ţară.

Cifra de afaceri a Romgaz a crescut anul trecut cu 15%, la aproape 4,5 miliarde de lei, iar profitul net a urcat cu 44%, la un nivel record de 1,43 miliarde de lei. Rezultatele au fost susţinute de majorarea preţului reglementat la gazele naturale, în condiţiile în care producţia de gaze a rămas constantă, la 5,6 miliarde de metri cubi.

Compania a rămas însă fără acest motor de creştere la începutul acestui an, când procesul de liberalizare a preţului gazelor s-a încheiat pentru consumatorii industriali.

Aflat permanent într-o foame de venituri la buget, statul român nu ratează ocazia să extragă bani din orice ocazie, iar Romgaz este o sursă permanentă de încasări.

sursa cotidianul.ro

1 COMENTARIU

  1. Nu inteleg ce cauta hienele mafiote de la Bucuresti in Romgaz! Adica,ba da:au venit sa prapadeasca si societatea asta si sa imbogateasca mafiotii si curvele ministrilor de la Bucuresti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.