Acasă Nova TV

Michael Henning ultimul meşter din judeţul Sibiu care transformă sobele de teracotă în opere de artă

992

Michael Henning  Pasiunea cu care Michael Henning meştereşte piesele pentru sobe aduce în atelierul lui de la Cisnădioara clienţi din toată România, dar şi din străinătate.

Poştaş de meserie, Michael Henning (49 de ani) duce mai departe un meşteşug rar în zilele noastre, migălos, făcut cu aceeaşi pasiune ca în anii în care descoperea, în podurile caselor vechi din Sibiu, cahle de la sobele săseşti de odinioară.

Cu un umor sănătos, îţi povesteşte cum face artizanat din adolescenţă, dar şi cum a învăţat, tot pe-atunci, că dacă produci ceva ai şi ce vinde mai departe …

Fiecare cahlă este făcută manual, cu migală şi foarte mult suflet, în atelierul pe care Michael Henning îl are în curtea casei din Cisnădioara. Argila se întinde, apoi se pune într-o formă specială, din ipsos, cu modelul cahlei imprimat.

„Procesul se numeşte tipărire, trebuie foarte bine presat, să iese modelul bine, mai ales marginile trebuiesc bine presate, ce e prea mult se taie ca să se obţină o suprafaţă dreaptă, apoi se pune să stea un pic”, explică meşterul.

Modelele sunt vechi, luate de pe cahle găsite în podurile caselor, de la colecţionari sau dintr-o carte de specialitate, însă foarte multe vin direct de la clienţi, care aduc cahlele respective. Nu face niciodată copii fidele, doar adaptate.

Citeste mai mult SI VEZI FOTO pe Adevarul Sibiu AICI

Banner EximTur

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here