Acasă Nova TV

Scrisoarea unei ardelence către România: „Ce reprezintă pentru tine Transilvania în afara unui uger bogat în lapte?”

472
DISTRIBUIȚI

Angela Tocilă Angela Tocilă, fondator al site-ului politicstand.com, scrie, într-o „scrisoare către România”, că „Transilvania nu există pentru guvernele României decât ca o zonă geografică marcată cu $ și este pomenită în rare ocazii în care descinde prințul Charles la casa lui săsească”.  Mai mult, în aceeaşi scrisoare, Angela Tocilă recunoaşte că, din cauza politicienilor dâmboviţeni, a ajuns să se simtă „ca un copil abandonat de mamă„.

După cum punctează de la început, semnatara „scrisorii” îşi expune gândurile fără patimă, răutate şi încrâncenare, dar e fermă atunci când vine vorba de independenţa teritorială a Transilvaniei: „aș spune cel mai răspicat <<DA>> posibil, fără ezitări, fără să stau o secundă pe gânduri„.

„Transilvania există prin Sibiu – capitală culturală, Sighișoara de Halloween, Cluj prin Emil Boc, și Timișoara prin țiganii care ocupă centrul orașului, ea există prin procesiunile religioase catolice și eventual, prin folclor. Transilvania mai este pomenită ocazional, vara sau de sărbători, când se-ntorc în țară ”căpșunarii” prin vămile vestice. Atât reprezentăm noi, transilvănenii pentru România, și nimic mai mult. Statistic, suntem parte a țării, faptic, suntem un teritoriu. Românilor de dincolo de Carpați le place accentul nostru, pălinca noastră, afumăturile și gulașul nostru, care nu e chiar al nostru, e al ungurilor. Românilor de dincolo de Carpați le plac și unguroaicele noastre, dar nu le plac ungurii. Le plac locurile noastre dar noi,transilvănenii, nu le suntem pe plac pentru că suntem mai țepeni, mai liniștiți, mai echilibrați și n-avem gura mare. N-avem pic de <<vrăjeală>> în noi, cum spunea cineva din București. Suntem lenți, zic ei, reacționăm mai târziu decât ar trebui”, scrie Angela Tocilă.

Produse evoMAG.roÎn scrisoare, Angela Tocilă se întreabă cum ar trebui să se simtă transilvănenii când politicienii fac toate eforturile pentru ca zona să fie aliniată cu restul ţării în sărăcie. „De ce autostrada Transilvania a fost abandonată atâta vreme cât este evident că ar lega România de Occident, ceea ce ar contribui la dezvoltarea econimică a țării întregi, dar s-au făcut autostrăzi care să lege Bucureștiul de mare vara, și de munte iarna ? Ține cineva cont din conducerea de la București de sensibilitățile noastre, de caracterul regional, de felul nostru de a fi și de modul nostru de a gândi și vedea evidența ? Veți spune că suntem reprezentați prin senatori și deputați pe care i-am ales noi, ceea ce e perfect adevărat, numai că, odată ajunși în capitală se pervertesc , se alătură majorității și uită că sunt ardeleni, devin oameni politici”, mai notează orădeanca.

„Dragă Românie, ce reprezintă pentru tine Transilvania în afara unui uger bogat în lapte?”

Scrisoarea INTEGRALĂ poate fi citită: AICI

Banner EximTur
 • james joyce

  O jigodie de jurnalista de EVZ care pana acum cateva zile era de partea RMCG la Rosia Montana. Cum sa zici ca se lapada de sangele varsat? Ea este in masura sa judece asa ceva? Bunicul meu si fratele lui au murit in 44 la Iasi aparand Patria MAMA si vine o jigodie de jurnalista sa spuna ca ea vrea independenta. Halal tara si formatori de opinie. [CENZURAT]. Romanii din Ardeal sunt la fel de puturosi ca cei din alta zona din tara. DOVADA?! uita-te cum arata orasul asta!

  • simion

   Te ascunzi dupa pseudonime,esti un ratat de piticot nationalist ,incult si fara educatie minimalista de supravietuire. Vrei comparatie vino in Transilvania si vei vedea diferenta…daca nu esti orb……

 • Mircea

  Am o intrebare pentru tine,james joyce:ce intelegi tu prin autonomie ?multam fain de raspuns.

  • james joyce

   Primul pas spre dezmembrarea Romaniei. daca cine se autogoverneaza..de ce nu si-ar impune propriile granite.? Este simplu un referendum si totul este gata. Asta este autonomia. restul este gargara pentru naivi.

  • simion

   Non cultura iti macina capul acela gol de intelect si plin de vid. Tu vrei sa compari Transilvania cu alte regiuni????!!!! esti un incult……

 • Razvan

  Plus ca „jigodia EVZ” vorbeste despre prezent si tu vii cu povesti din 44. Adevarul e ca tot mai multi ardeleni isi doresc autonomie pentru ca se pot descurca mai bine fara hotii de pe dambovita.

 • X

  @James Joyce
  Batran decrepit care nu ai iesit mai departe de locuinta in care mananci si besesti…du-te in celalate parti din Romania si ai sa vezi diferenta, DA pt autonomie

 • james joyce

  Ardealul este un pic mai dezvoltat decat restul provinciilor datorita ungurilor si sasilor. Putorile de romani nu au nici merit. Dovada ca inclusiv la Medias romanii au fost scosi din cetate impreuna cu tiganii pentru ca nu au vrut sa ajute la constructia zidului de aparare de putori in evul mediu. Dar ce sa discuti cu niste inapti care pentru ei patriotismul se rezuma la PET-ul de bere si semintele omniprezente prin parcuri. Voi nu sunteti in stare sa aveti grija de un oras si vreti autonomie, sunteti niste pacalici care voteaza fara discernamant si dupa, va plangeti ca sunteti neajutorati ca vezi doamne oamenii politici damboviteni uita de voi. Sunteti niste lamentari de oameni cu autosuficienta si comozi pentru care stomacul va dicteaza constiinta.

  HAI SICTIR! de la un roman!

 • adolf

  james joyce ma tu esti moldovean maaa!ti-e teama c-o sa crapi de foame fara Ardeal

 • adolf

  de ce naiba ai venit in Ardeal?Aaaa aici te-a (CENZURAT).Ea a venit prima.si acum ca o jigodie ce esti ai fugit in ‘tarile calde’.stai ascunsa in rahat si mai scoti din cand in cand ratul sa grohai

 • klaws

  Sunteti simpatici domnilor. Ce diferenta este intre ARdeal, Moldova, Banat si Muntenia? Initial, ai zice ca este….pana vezi ca meciurile de fotbal si de bataie sunt aceleeasi. Dinamo vs Steaua scoate tot atatia descreierati cat scoate meciul dintre Timisoara si Arad sau meciul dintre cele 2 Clujuri. Ardelenii sunt tantosi nevoie mare dar ….. duceti-va la un meci U Cluj vs Cfr ca sa vedeti civilizatie avansata. Si daca tot se lauda cu harnicia, poate imi raspund simpaticii de ardeleni la o alta intrebare …. unde sunt marii investitori care sa profite de harnicia voastra? unde-i harnicia politicienilor vostri care au fost prim ministri si n-au facut decat 60 km de autostrada in Transilvania? aaa, da, o sa-mi spuneti ca pe-atunci Boc era un mitic…. foarte convenabil….

 • Adi

  Domnilor de ce va implicati in aceste mizerii?Asta nu e primul articol care se publica pe situl vostru ,ba mai mult cred ca am vazut si o dezbatere intr-o emisiune pe tema asta.Stati departe domnilor de subiectul asta si nu mai incercati sa manipulati lumea cu mizerile astea,lasatii pe sabin gherman,daian tocila si duica sa o faca ca stiu ei bine de ce fac asta!