Acasă Nova TV

Primarul, viceprimarul şi mai mulţi consilieri trimişi în judecată de DNA | VEZI amănunte

23
DISTRIBUIȚI

primaria medias1Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

BALAZS BELA ATILA, CIULEA IOAN VASILE, GROZAV EUGEN, KNALL HELMUTH IULIUS, LĂZĂROIU IOAN, MANTA ANCA MARIA, MORARU EUGEN, NEAG FLORIN, NICORICI CONSTANTIN GHEORGHE, PETRESCU GEORGE STELIAN, POPA IOAN, SAS ILARIE, TAROPA FLOAREA, TOMA COSMIN LUCIAN, consilieri în cadrul Consiliul Local Mediaș, la data faptelor, în sarcina cărora s-au reținut două infracțiuni concurente de abuz în serviciu, din care una cu consecințe deosebit de grave;

Provident Romania - Premium

CIOLPAN VASILE, NAGY PAVEL, PATRUI ELEONORA, consilieri în cadrul Consiliul Local Mediaș, la data faptei, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave;
LAŢA ILIE, PLOPEANU TEODOR, consilieri în cadrul Consiliul Local Mediaș, la data faptelor, în sarcina cărora s-au reținut două infracțiuni concurente de abuz în serviciu, din care una cu consecințe deosebit de grave şi conflict de interese;
MARIAN VICTOR CRISTIAN, OROSZ CSABA, consilieri în cadrul Consiliul Local Mediaș, la data faptei, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
ȘERBAN IOAN, președinte și acționar majoritar al Asociației GOSCOM, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut în concurs complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și complicitate la infracțiunea de conflict de interese;
NEAMȚU TEODOR, primar al municipiului Mediaș, la data faptelor, în sarcina cărora s-au reținut două infracțiuni concurente de complicitate la abuz în serviciu, din care una cu consecințe deosebit de grave;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012-2013, reprezentanții S.C. Gospodăria Comunala S.A. au notificat în repetate rânduri Consiliul Local Mediaș despre situația economică dificilă în care se află societatea, ajunsă în imposibilitate de a-și plăti furnizorii, angajații și datoriile față de bugetul de stat. Prin adresă oficială, reprezentanții societății au atras atenția că această situație este cauzată, în mare parte, de Consiliul Local Mediaș care nu a putut asigura volumul de lucrări stabilit prin contract. În perioada respectivă acționar majoritar la S.C. Gospodăria Comunala S.A. era Consiliul Local Mediaș și Asociația GOSCOM, care deținea 19,22% acțiuni.

La data de 31 octombrie 2012, în calitate de consilieri locali, inculpaţii Balazs Bela Atila, Ciolpan Vasile, Ciulea Ioan Vasile, Grozav Eugen, Knall Helmuth Iulius, Laţa Ilie, Lăzăroiu Ioan, Manta Anca Maria, Moraru Eugen, Nagy Pavel, Neag Florin, Nicorici Constantin Gheorghe, Patrui Eleonora, Petrescu George Stelian, Plopeanu Teodor, Popa Ioan, Sas Ilarie, Taropa Floarea, Toma Cosmin Lucian și-au exprimat votul în favoarea adoptării hotărârii nr. 250/2012, prin care s-a decis participarea Consiliul Local Mediaş cu suma de 3.000.000 lei la majorarea capitalului social al SC GOSPODĂRIA COMUNALĂ SA.

În același context, în ședința din data de 25 noiembrie 2013, în calitate de consilieri locali, inculpații Balazs Bela Atila, Ciulea Ioan Vasile, Grozav Eugen, Knall Helmuth Iulius, Lața Ilie, Lazaroiu Ioan, Manta Anca Maria, Moraru Eugen, Neag Florin, Nicorici Constantin Gheorghe, Orozs Csaba, Petrescu George Stelian, Plopeanu Teodor, Popa Ioan, Sas Ilarie, Taropa Floarea, Toma Cosmin Lucian, Marian Victor Cristian au decis achiziționarea pachetului de 19,22% aparținând Asociației GOSCOM, contra sumei de 696.034 lei. Aceasta, în pofida faptului că, deja, Consiliul deținea o majoritate confortabilă în acționariatul societății, iar cumpărarea acțiunilor nu aducea niciun beneficiu.

Hotărârea a fost luată cu votul unui număr de 18 consilieri și cu un singur vot împotrivă, acesta din urmă motivând că, și dacă s-ar deține pachetul total de acțiuni, lucrările nu ar putea fi atribuite direct, ci tot prin licitație, ținându-se seama de concurență.
Suma a fost plătită integral, intrând în contul Asociației GOSCOM la data de 27 decembrie 2013.  În ambele cazuri, inculpatul Neamțu Teodor, în calitate de primar, a înlesnit şi ajutat prin demersurile întreprinse, la adoptarea de către consilierii locali a celor două hotărâri, prin care Consiliul Local Mediaş a devenit unic acţionar al SC GOSPODARIA COMUNLA SA, cu toate că avea reprezentarea faptului că prin această operaţiune se creează o pagubă bugetului comunităţii locale, corelativ cu obţinerea folosului reprezentat de preţul cesiunii în favoarea Asociaţiei GOSCOM.

După realizarea cesiunii la data de 30 decembrie 2013, inculpatul Șerban Ioan, în calitate de președinte și acționar majoritar al Asociației GOSCOM, a efectuat din contul Asociației alimentat de către Consiliul Local Mediaș un transfer bancar de 597.193,21 lei, în contul său de economii. Ulterior, banii au fost împărțiți astfel:
– la data de 10.01.2014 a transferat 104.000 lei în contul lui Lața Ilie cu explicația „suma datorată”;
– la data de 10.01.2014 au fost alimentate conturile asociaților GOSCOM care sunt evidențiați nominal în Registrul acționarilor, transferurile reprezentând contravaloarea acțiunilor deținute de aceștia
– la data de 14.01.2014 a transferat 52.000 lei în contul lui Plopeanu Teodor, cu explicația „restituire obligații”

Astfel, inculpaţii Laţa Ilie și Plopeanu Teodor, în calitate de funcţionari publici –consilieri locali, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin exprimarea votului favorabil au participat la luarea unei decizii (în speţa transformarea Consiliului Local Mediaş în acţionar unic al SC GOSPODARIE COMUNALA SA Mediaş prin cumpărarea pachetului de 19,22% acţiuni deţinute în această societate de către Asociaţia GOSCOM contra sumei de 696.034 lei), care le-a permis ulterior, cu complicitatea preşedintelui Asociaţiei GOSCOM, inculpatul Şerban Ioan, să obţină foloase patrimoniale.

În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, până la concurența sumei de 3.696.034 lei, asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și al lucrătorilor de poliție din cadrul Direcţiei de Operațiuni Speciale. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Sibiu, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Sursa: Direcţia Naţională Anticorupţie

Banner EximTur
 • anonim

  am plecat din Medias acum 5 ani, si cand ma gandesc cum arata acest oras pot sa spun cu tristete ca arata mai BINE, mai CURAT si cu o infrastructura mai BUNA, dar iata si explicatia de ce merge asa de rau!!! nu ca ar fi o noutate

 • Cristian

  Da Doamne si ceva bun pentru orasul asta! 🙂

 • adi

  In sfarsit se va face dreptate.Sper sa infunde puscaria Serban, sa aiba timp sa se gandeasca la tot raul pe ca l/a facut angajatilor si la cat a furat de la aceasta societate.

 • Dan

  Isi merita soarta toti din conducerea orasului pentru ca s-au lasat atrasi in plasa acestori hoti si spagari care sunt Neamtu, Serban, Lata si Plopeanu. Din pacate unii dintre ei sunt nevinovati dar au cazut in plasa. Oricum necunoasterea nu-i absolva de vina iar unii au crezut ca a fi consilier sau primar e o joaca de copii sau un mod de imbogatire rapida sau atragerea de alte foloase. Se va ajunge rau pentru ca toti au contribuit la felul cum arata orasul si la caderea Gopodariei Comunale. Cel putin unul ca si Grozav a primit ce merita ca toata viata a furat si a facut rau in jurul lui, dar nu numai el merita sa fie anchetat ci si ceilalti. Bafta DNA trage-le dusuri reci cu multa gheata ca tot e la moda acum.

 • nelu

  Trebuie sa strangem semnaturi sa demitem Consiliul Local, primarul iar city-managerul sa isi dea demisia. Este nevoie de alti oameni, credibili, seriosi si responsabili in conducerea orasului.
  JOS CORUPTII !!!

 • vlad tepes

  bunul simt {daca mai exista} ar trebui sa-i determine pe arogantul primar si pe balbaitul viceprimar sa-si prezint demisiile

 • josef

  In puscarie si sa le fie confiscate averile.Au „pactizat” cu totii indiferent de partid si au furat acest oras si si–au batut joc de cetateni si de banii lor; iar acei angajati de la GOSCOM, au ramas fara servici.Niste neispraviti in frunte cu d–ul coniac „Jidvei”.TOTI SA–SI DEA DEMISIA !!!!

  „mania proletara” in 16.09.2014 01:33 ( 92.84.4.88 )