Acasă Nova TV

La facultate fără Bac | De la măsură de țară bananieră, la un plus de venit

13
schimbari la bacalaureat 2013  Niciunul dintre cei trei rectori ai universităților din Sibiu nu laudă măsură Ministerului Educației de înființare a Colegiilor Postliceale și de a permite admiterea fără diplomă de Bacalaureat.
 Singura universitate sibiană care a percutat la decizia ministerului este Universitatea Româno-Germană. Deși s-a organizat admitere fără diplomă de Bacalaureat, interesul a fost însă foarte scăzut. Rectorul universității, profesorul Gheorghe Bichicean, spune că era de datoria lui să facă toate demersurile pentru ”diversificarea obiectului de activitate” și pentru ”asigurarea unui plus de venit”.

Am înființat Colegiul Postliceal pentru a ne diversifica obiectul de activitate într-un moment în care numărul studenților a scăzut. Există însă mai multe probleme. Acest colegiu funcționează și se finalizează cu obținerea unui certificat de absolvire care atestă niște abilități în anumite domenii, ce coincid cu domeniile noastre de licență. Noi nu agreăm ideea ca după absolvirea acestui an, în care ne asumăm și pregătirea pentru Bacalaureat, absolventul să intre în anul doi. Ar fi discriminatoriu pentru studenții cu Bacalaureat și ar fi ilegal”, a declarat Bichicean. Rectorul Ro-Ger a mai spus că studiile postliceale costă 1300 de lei, avantajul cursanților fiind acela că dobândesc o certificare pentru piața muncii și se pregătesc temeinic pentru Bacalaureat, la toate domeniile.

Și Universitatea Alma-Mater din Sibiu oferă cursuri postliceale prin fundația cu același nume. Și asta nu doar recent. Rectorul Alma-Mater, Nicolaie Georgescu, a declarat pentru Turnul Sfatului că aceste cursuri postliceale și-au dovedit eficiența și prezintă interes, însă măsura recentă a ministerului, în forma în care a fost prezentată ea, este nocivă. ”Să te înscrii la facultate fără a avea diplomă de Bacalaureat este o măsură demnă de țările bananiere”, a concluzionat Nicolaie Georgescu.
Conducerea Universității ”Lucian Blaga” a fost și ea tranșantă. ULBS nu va înființa un colegiu postliceal și nu va permite accesul la studii niciunui candidat fără diplomă de Bacalaureat. (Turnul Sfatului)
Banner EximTur