Acasă Nova TV

Intervenţie chirurgicală în premieră naţională la Spitalul Judeţean Sibiu | VEZI amănunte

273

incizieIntervenţie chirurgicală ortopedică, realizată în premieră naţională la SCJU Sibiu.

Marţi, 23 septembrie 2014, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, a avut loc o intervenţie chirurgicală ortopedică în premieră naţională. Această Intervenţie chirurgicală a constat în desprinderea şi refixarea labrumului articular (un inel fibros de la periferia articulaţiei, care are rol în stabilizarea şoldului), pentru o pacientă de 26 de ani din Baia Mare. Intervenţia s-a realizat prin procedura atroscopiei de şold.

Intervenţia deosebit de complexă a fost realizată de către Dr. Radu Sorin Fleacă, medic primar specialitatea ortopedie şi traumatologie, în cadrul Secţiei Clinice Ortopedie Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Dr. Radu Fleacă este printre puţinii ortopezi din România care efectuează intervenţii chirurgicale prin utilizarea tehnicilor artroscopice la nivelul şoldului, având cea mai mare experienţă în acest domeniu pe plan naţional.

Operaţia a durat două ore şi jumătate şi a fost un succes iar pacienta a fost externată în cursul zilei de miercuri, evoluţia ei fiind foarte bună.

Dr. Radu FlDiagnosticul pentru pacientă a fost <Impingement acetabulo-femural drept de tip Pincer>. Datorită faptului că acest tip de intervenţie se adresează unei patologii relativ nou definită, este dificil de transpus diagnosticul într-un limbaj mai puţin tehnic. Practic este vorba despre un conflict mecanic între capul femurului şi bazin la nivelul articulaţiei şoldului, pentru care a trebuit remodelat tavanul cotilului. Operaţia a presupus realizarea a trei incizii (fiecare a 5 mm), fiind una minim invazivă, ceea ce este un mare avantaj pentru pacient. Prin aceste incizii s-a realizat fixarea labrumului articular, cu ajutorul a trei ancore speciale din material bioresorbabil”, a explicat Dr. Radu Fleacă.

Artroscopia de şold s-a dezvoltat în ultimii 10 ani foarte mult la nivel global şi există pe plan extern medici ortopezi care se ocupă doar de această tehnică operatorie minim-invazivă. Artroscopia este o procedură chirurgicală cu ajutorul căreia medicul ortoped poate vizualiza, diagnostica şi trata problemele apărute în interiorul unei articulaţii, prin introducerea prin incizii mici a unei camere de luat vederi (artroscop) si a unor instrumente speciale. Imaginile captate de acest sistem de achzitie de imagine sunt transmise către un monitor iar medicul chirurg realizeaza interventia prin urmarirea in timp real a imaginilor captate. Practic, este nevoie de un instrumentar special foarte scump, care necesită un efort financiar suplimentar din partea cadrului medical.

Banner EximTur