Acasă Nova TV

FOTO Minunile italiencei Giovanna Bassetti la Copşa Mare, în judeţul Sibiu

1124
Giovanna Bassetti la Copsa Mare  Giovanna Bassetti a restaurat patru case vechi, tradiţionale, din satul sibian Copşa Mare şi le-a transformat în punct de atracţie pentru turişti, dându-le şi localnicilor şansa să arate meşteşugurile pe care le ştiu din moşi-strămoşi.

De profesie consultant de mediu, Giovanna Bassetti (49 de ani) a ajuns pentru prima dată în România acum nouă ani, împreună cu soţul ei, un om de afaceri italian, venit aici în interes de serviciu.

Locuiau în Bucureşti şi, după aproximativ trei luni, călătorind prin Transilvania, au ajuns la Copşa Mare, un sat uitat de timp, aflat la aproximativ 80 de kilometri de Sibiu şi 30 de Mediaş.

„Ne-a plăcut mult satul acesta pentru că era foarte bine păstrat din punct de vedere arhitectonic şi era drum închis, se termină aici, nu are trafic, doar trafic din sat. E o atmosferă magică aici care ne-a atras, nu ştiu ce“, spune Giovanna Bassetti.

Casa Verde a fost doar un început frumos pentru un proiect de suflet care atrage astăzi zeci de turişti, români, dar şi foarte mulţi străini. Au cumpărat apoi Casa Albă, Casa Galbenă şi Casa Roşie, toate „botezate“ după culoarea în care fuseseră zugrăvite demult şi pe care au păstrat-o.
Giovanna Bassetti la Copsa Mare 1

Ceea ce a urmat poate fi, pentru mulţi, o aventură. Cu meşteri din sat şi din zonă, respectând tradiţia şi natura până la ultimul detaliu, casele vechi au prins din nou culoare, poveste şi viaţă. Iar când au fost gata, în anul 2009, şi-au deschis primitoare porţile pentru turişti iubitori de natură, de autentic şi de linişte. Case de oaspeţi, în care să te simţi la fel de bine ca la tine acasă.

Ce am vrut să facem a fost să conservăm cu adevărat satul, mai ales din punct de vedere arhitectonic. Este unul dintre motivele pentru care am decis să avem apoi mai multe case şi să facem case de oaspeţi, să facem ceva care să fie sustenabil şi pentru sat, pentru că prin casele de oaspeţi am fi angajat oameni care îşi puteau oferi serviciile, care puteau «creşte» pe lângă ele, şi asta se întâmplă“, explică Giovanna.Giovanna Bassetti la Copsa Mare 2

Italianca rezumă frumos, în cuvinte simple, motivul pentru care ea şi familia sa au ales să investească într-o ţară care este, pentru foarte mulţi dintre locuitorii ei, una aparent fără perspective. „Am simţit că locul este plin de cultură, istoria Transilvaniei e istoria Europei, cultura acestei zone e cultura Europei, aşa că ne-am simţit cumva foarte ataşaţi…” (Adevărul de Sibiu)

Banner EximTur