Acasă Nova TV

Războiul religiilor | Biserica Evanghelică îi răspunde lui Ponta | Suntem o biserică istorică, veche, renumită

164
DISTRIBUIȚI

Kilian Dörr  Kilian Dörr, prim-preot al Parohiei Evanghelice de Confesiune Augustană din Sibiu îi transmite premierului Victor Ponta că marea majoritate a credincioșilor din Germania, Austria, Elveția aparțin bisericii Evanghelice și că nu este vorba de un ”cult neoprotestant, venit din America”.

Domnul Klaus Johannis este membru în parohia noastră şi este evanghelic lutheran, după confesiunea augustană, confesiune care este din 1530. Este Biserica Lutherană, după reforma lui Martin Luther.
În 2017, sărbătorim 500 de ani de la această reformă, o amplă mişcare. Este unul dintre cultele protestante, cum sunt reformaţii sau unitarienii. Face parte din cele 18 culte recunoscute în România. E o biserică istorică. Cea mai veche biserică din Sibiu este biserica noastră, care a fost ridicată în 1310. Atunci a fost catolică, dar s-au despărţit de Biserica Catolică prin ampla mişcare de reformă din secolul 16. Au vrut de fapt să reformeze Biserica Catolică, dar cum nu a ieşit aşa cum au vrut s-au despărţit de această biserică. Biserica Evanghelică din Germania este cea mai mare biserică de acolo. La fel şi în Austria, Elveţia. În ţările nordice, aceste biserici sunt biserici de stat, cu milioane de membri. Deci nu e vorba de un cult neoprotestant, venit din America. E o biserică istorică, veche, renumită”, a declarat Kilian Dörr, pentru site-ul stiripesurse.ro.

În urmă cu o săptămână, Victor Ponta aducea în discuţie, într-un interviu la Adevărul Live, apartenenţa religioasă a lui Klaus Johannis. Premierul declara: „Nu e nimic rău că e neoprotestant, dar eu sunt ortodox.” Ponta declara că nu va folosi în campanie această temă şi, în acelaşi timp, juca subtil cartea religiei. Totuşi, Klaus Johannis nu este membru al unui cult neoprotestant, ci al uneia dintre cele mai vechi biserici protestante. 
Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România are aceeaşi doctrină ca Biserica Evanghelică Lutherană din România. Diferenţa constă în faptul că prima este formată mai ales din etnici germani, iar cea de-a doua din etnici maghiari şi slovaci. (turnulsfatului.ro)
Banner EximTur
  • pavaluca

    In primul rand domnul Ponta trebuie sa inteleaga ca a fi ortodox nu inseamna afi crestin ortodoxia este o religie nu are a face cu crestinismul biblic sa citeasca in Biblie si sa vada unde anume sant pomenite cultele ortodox Catolic PENTICOSTAL Baptist nicaieri

  • LAlala

    Domnule Ponta, nu va mai laudati ca sunteti ortodox pentru ca faceti de ras religia. Unul din cei mai mari hoti din Romania se declara ortodox. In cazul asta mi-ar fi rusine sa declar ca fac parte din aceiasi religie cu dumneavoastra.

  • Bajka Lorand

    Sunt de acord cu dl. Kilian Dörr. Doi la mana, nu are ce cauta intr-o campanie electorala religia…Insa articolul contine o greseala destul de mare(care nu cred ca provine de la dl. dl. Kilian Dörr). In Austria predomina religia romano catolica 66%.