Acasă Nova TV

Povestea lui Paul Hemmerth, un sas din Mediaş întors la Richiş | Acasă e aici

252

Paul Hemmerth la Richiş „Nu mă simt nici sas, nici român, nici ungur, nici ţigan, din toate ceva, s-au topit toate lucrurile astea etnice în personalitatea mea. Mă simt mai degrabă român decât sas“, spune Paul Hemmerth râzând, respirând cu nesaţ aroma unei dimineţi pline de soare la Richiş.

Are în familie şi origini româneşti, şi săseşti, şi ungureşti, iubeşte oamenii, munţii, autenticul, amintirile şi povestea. S-a născut la Mediaş, de unde păstrează şi acum, vii, amintirile unei copilării frumoase, chiar şi în anii aceia grei, ai comunismului.

Cu privirea mângâind în timp, înapoi, imaginea bunicii, îşi aminteşte şi de cozi, şi de magazinele goale, şi cum tatăl aducea uneori ouă tocmai de la Bucureşti. Mirosul de sulf, de la Copşa Mică, şi colegii de şcoală care plecau unul câte unul în Germania.

În anii ’70 a fost o migraţie mare la Mediaş, atunci au lăsat câţiva saşi afară. Bunica, mama mamei, a plecat în Germania cu soţul ei şi, din cauza asta, părinţii mei au făcut cerere pentru a reuni familia. Eu ştiam că urma să plecăm, dar mie, copil fiind, nu-mi lipsea nimic, şcoală, libertate, am crescut porumbei în mijlocul oraşului, am avut o copilărie destul de liberă“, povesteşte Paul.

Casa cumpărată de Paul Hemmerth în Richiş, botezată apoi „Casa Noah“, a fost doar un început. Când a stat mai mult, Paul a readus la viaţă casa şi obiectele vechi, salvate şi apoi restaurate cu migală. Totul, în cel mai pur stil tradiţional, şi doar cu oameni din sat cărora le-a dat, astfel, de lucru. Încet, satul mic de la capătul lumii a început să prindă viaţă.Paul Hemmerth la Richiş 1

Ce face Paul poate părea, pentru mulţi, o nebunie. Însă el îşi doreşte foarte mult să aducă oameni cărora să poată să le arate că România e, într-adevăr, o ţară de poveste. Să promoveze. Să convingă şi alţi oameni, împrăştiaţi prin lume, că aici poate fi cel mai frumos „acasă“.

Aşa că a convins firma de turism pentru care lucrează şi acum să introducă România pe lista destinaţiilor de vacanţă. A început chiar el, făcând ghidaje pe circuit de 15 zile, de la Bucureşti la Zărneşti şi apoi la Măgura, în Piatra Craiului, Mănăstirea Neamţ, Moldoviţa, Sighişoara, Sibiu şi înapoi la Bucureşti.

Până în urmă cu câţiva ani, Richişul era doar un alt sat săsesc uitat de lume, în care oamenii erau tot mai puţini de la o zi la alta. Astăzi, satul mic, cu peisaje care îţi inundă sufletul, are toate şansele să se transforme într-o comunitate europeană în miniatură. Mulţumită lui Paul, nu mai puţin de 13 naţionalităţi au aici case de vacanţă sau reşedinţe permanente.

Foto Ramona Găină

Articolul original şi GALERIE FOTO AICI

Banner EximTur