Acasă Nova TV

ANALIZĂ Frankfurter Rundschau | Klaus Johannis vs. Victor Ponta sau românul bun vs. românul adevărat

90
DISTRIBUIȚI

Klaus Johannis  Norbert Mappes-Niediek, corespondent pentru Austria şi Balcani al cotidianului german ”Frankfurter Rundschau”, își începe articolul cu o primă remarcă la adresa actualului premier Victor Ponta vizavi de faptul că acesta și-a anunțat candidatura bazându-se pe naționalism. 

Pentru prima dată de la căderea comunismului, România îşi va renegocia prin aceste alegeri identitatea şi orientarea ca naţiune – astfel interpretează autorul german strategia electorală a lui Ponta. Una care implică numeroase accente de naţionalism: “românul bun” vs. “românul adevărat”, România vs. Germania, tradiţia proprie vs. influenţele externe, notează dw.de.

În articolul respectiv este citat Andrei Oișteanu, filosoful care afirma că românii au în general o părere negativă despre minoritățile etnice din țara lor, singura excepție fiind minoritatea germană, reprezentată de sașii și șvabii din Ardeal și Banat. Pe aceștia, românii îi percep ca fiind serioși, harnici, economi, cinstiți, buni fermieri și meșteșugari. Nici măcar emigrarea în masă a acestora, după 1989, nu le-a știrbit aprecierea în fața românilor. 

Prin urmare, actualul primar al Sibiului, Klaus Johannis, întruchipează toate aceste clișee atribuite “germanului imaginar”: corect, eficient, grijuliu, dar şi puţin rigid şi plictisitor. Pe de altă parte, ziaristul de la Frankfurter Rundschau apreciază că Victor Ponta întruchipează la rândul său la fel de bine stereotipul românului: adică “mincinos”, “populist” şi “demagog”, dar în același timp capabil să creeze noi locuri de muncă şi să reducă prăpastia socială din ţară.

Sursa: Pagina Europeană

Banner EximTur
 • Dan

  Singurul om care mai poate schimba ceva in Romania este dl. Johannis care dupa 4 mandate consecutive de primar in Sibiu a dat acestui oras o fata noua cu tenta germanica. Schimbarea in bine nu s-a facut doar in modul cum arata acest oras ci si in modul de gandire al oamenilor, in institutiile locale, turism, locuri de munca, etc. Doar Brasovu-l se ridica la nivelul Sibiu-lui. Daca acest popor va intelege ceva din acest modul in care a fost si este pastorit Sibiu-l il vom vota in masa pe Johannis si il vom arunca la gunoi pe Ponta mincinosul, impostorul, batjocoritorul impreuna cu majoritatea politicienilor din Romania. Din pacate ne trage mult in jos Oltenia si Moldova care colcaie de prostie si necunoastere a realitatii find dedicati trup si suflet lui Ponta si clanului PSD. De fapt pe asta mizeasa ei + cateva atacuri si minciuni fabricate despre Johannis. Nu spun ca daca v-a iesi Johannis presedinte imediat ne va fi bine, dar daca v-a iesi Ponta sigur ne va fi foarte rau mai ales noua celor din Transilvania. Uitati-va ce face Ponta cu Transgaz si Romgaz, incet pe nesimtite dezbina si muta singurele companii care au mai rezistat si au mai ridicat zona Transilvaniei dandu-le pe mana miticilor si a vanzatorilor de tara. Acest impostor e mai periculos decat Basescu si vom ajunge o tara gen Mexic, Corea sau Afganistan in care tiganii, interlopii, spagarii, smecherii si baronii vor face legea.

 • Sebi

  Domnu Dan, bine ar fi daca ai avea dreptate, dar din pacate Johannis va fi marioneta lui Blaga si altii. Nu va fi el la conducere. Tot Basescu va conduce si de asta chiar ne-am saturat.
  Ai vazut ce a facut Boc? Clujul arata cum nu a aratat niciodata, foarte bine, cand a fost primar. A ajuns premier si ce a facut? S-a lasat condus de presedinte.
  Mai bine Johannis ramanea la Sibiu si isi vedea de averea lui si de orasul lui …
  Din pacate sunt convins ca asta e crudul adevar…

 • ardelean

  Pai d-l Sebi, daca toti ar sta in orasul lor, cum spuneti, nu s-ar mai schimba nimik in tara asta. Ne plangem ca nu e bine, dar stam in banca noastra, tipic romaneste. Daca esti ardelean, nu poti vota decat intr-un singur fel. De restul ne-am convins 24 de ani.

 • Sebi

  Am mai votat cu „turma” pe Basescu. A iesit bine ? Daca nu faceau fuziune il votam, asa nu.
  Ardelene, ti se pare ok treaba asta, pana acuma a crescut pnl`u cu Antonescu si inainte cu 4 luni de alegeri se schimba presedintele, si cu 6 luni inainte intra Johannis in partid?
  Si-au dat seama ca Antonescu nu are nicio sansa si au cautat, la fel pd`u ..nicio sansa si au facut fuziune. M-am saturat de astia care vor numa ciolanu. As vota monarhia in pui mei..
  Deschideti ochii oamneni buni!

  • ardelean

   PNL nu a crescut, din contra. Antonescu a plecat si din aceasta cauza, la europarlamentare in loc de 25% au iesit cu 15%, normal ca seful a plecat. PNL singur nu are nicio sansa, asa impreuna sunt sanse reale.