Acasă Nova TV

INEDIT Ce ar fi scris Eminescu despre Roşia Montană, gazele de şist şi înstrăinarea terenurilor

21

Eminescu despre Roşia MontanăTrei afaceri-bomba ticaie nerabdator in Romania anului 2014: scoaterea aurului de la Rosia Montana, explorarea gazelor de sist si vanzarea Romaniei la hectar. Sunt subiecte de discutii interminabile, motive de scindare in societate, surse de drame existentiale. Cum le-ar fi comentat Mihai Eminescu, poetul national nascut in urma cu 164 de ani, la 15 ianuarie 1850?

Uitandu-ne prin articolele lui Eminescu din anii 1877-1883, cand poetul a fost jurnalist la ziarul Timpul, am descoperit ca unele comentarii acide ale sale se potrivesc manusa cu temele arzatoare din presa de astazi. Dar, bineinteles, intr-o maniera subiectiva.Spusele marelui poet se potrivesc si in ceea ce priveste campania mediatica fara precedent dusa de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) in Romania. …

… In ceea ce priveste agricultura, poetul arunca o privire idealista in viitor: „Cind locuitorii se vor inmulti si pamintul le-ar deveni strimt, proprietatea rurala fixa, incetarea pasunilor comune vor veni de la sine si in mod fatal. In mod fatal plugul va inlocui pretutindenea toiagul pastoresc, in mod fatal o alta ordine a societatii va rasari din chiar stadiul ei organic”.

Citeşte articolul complet AICI

Banner EximTur