Acasă Nova TV

Fracturarea hidraulică se folosește în România de mai bine de 50 de ani

6

Dumitru Chisăliță Fost director al Romgaz în 2012, Dumitru Chisăliță spune că a participat personal la mai multe operațiuni de fracturare hidraulică în diferite zone ale Transilvaniei, acest tip de acțiuni având o tradiție de jumătate de secol în România.

El consideră că, sub presiunea epuizării actualelor acumulări de gaze, cele neconvenționale tot vor fi exploatate în cele din urmă. Dumitru Chsăliţă spune că astfel de operațiuni de fracturare hidraulică au fost efectuate și în diferite zone ale Transilvaniei între 1993 și 1995, la unele din acestea asistând și el, scrie Turnul Sfatului.Din toată tulburarea provocată de gazele de șist lipsesc tocmai argumentele științifice, înlocuite de argumente, unii le numesc manipulări emoționale. Explorarea și exploatarea gazelor de șist sunt zugrăvite în culori apocaliptice, ca generatoare ale unui fel de sfârșit de lume: ape otrăvite, cutremure, în perspectivă și victime”, abordează Chisăliță tensiunile apărute în a doua parte a anului trecut pe tema gazelor de șist.

El este de părere că, în viitor, gazele neconvenționale vor fi exploatate ca urmare a epuizării acumulărilor de gaze. ”Gazele neconvenţionale pot să aducă pe piaţa noi cantități de gaze, preţuri mai mici ale gazelor față de prețul gazelor de import, tarife de transport mai mici pentru gaze, surplus de gaze în anumite perioade din an, care să permită exporturi de gaze, resurse financiare importante pentru România sub formă de taxe, redevențe și accize”, consideră Chisăliță.

Citeşte articolul complet AICI

Banner EximTur