Acasă Nova TV

„A donat tot. Şi inima şi ficatul, rinichii, ţesuturile”

15

A donat tot 70% dintre sibienii aflaţi în moarte cerebrală ajung donatori de organe, iar acesta nu este un procent mic spun medicii.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu este acreditat ca şi centru de prelevare de organe, ţesuturi şi celule din octombrie 2013, dar prelevare de organe se face de aproape patru ani spun medicii, „datorită entuziasmului colectivului, care a vrut să ajute chiar şi când legea nu permitea acreditarea”.La Sibiu se înregistrează șapte – opt donatori anual, în primele 11 luni din 2013 fiind înregistraţi 115 donatori la nivelul întregii ţării.

Nivelul de acceptare al familiei ca pacientul să devină donator, în Sibiu şi în ţară, este de aproximativ 70%. Astfel, conform Turnul Sfatului, la Spitalul Judeţean, anual între 10-15 pacienţi intră în moarte cerebrală, iar dintre aceştia, şapte – opt devin donatori.
Am avut un pacient sosit la noi în urma unui accident. Încă nu împlinise 30 de ani. Era căsătorit şi după ce a intrat în moarte cerebrală, am întrebat soţia dacă ne permite să îi prelevăm organele şi ne-a impresionat pe toţi faptul că a fost imediat de acord şi a donat tot. Şi inima şi ficatul, rinichii, ţesuturile. A salvat multe vieţi sibianul acela”, îşi aminteşte medicul, spunând că a fost unul dintre puţinele cazuri în care familia a acceptat să doneze şi inima.

Citeşte articolul complet AICI

Banner EximTur