Acasă Nova TV

Paramedici SMURD: „În 62% din cazuri, facem taxi“

41
Paramedici SMURD Doi studenţi sibieni, paramedici la Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), au mare succes la conferinţele din străinătate, cu o serie de studii în premieră.

Marius Smărăndoiu şi Alin Canciu sunt ambii studenţi în anul V la Facultatea de Medicină Victor Papilian din Sibiu. Împreună cu o a treia colegă, Denisa Fălămaş, acum medic rezident, au realizat o serie de studii extrem de apreciate la congrese de medicină de urgenţă în străinătate, studii făcute în premieră în România. … Cu sprijinul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, sibienii au reuşit să obţină toată baza de date cu intervenţiile SMURD-ului la nivel naţional în ultimii 3 ani – aproximativ 600.000 de intervenţii – şi pe această bază de date au realizat mai multe studii în premieră în România, studii care scot în relief faptul că nu suntem educaţi, în general, nici să identificăm şi să semnalăm cum trebuie o urgenţă şi nici să acordăm primul ajutor.
Este o problemă foarte mare la nivel naţional lipsa educării de măsuri de prim ajutor de bază astfel încât oamenii să poată acorda acel prim ajutor pe stradă, să recunoască o problemă şi să o raporteze corect la 112. Datorită faptului că nu sunt capabili să raporteze această problemă corect apare un abuz de sistem, din studiile noastre noi în 62 la sută din cazuri noi mergem şi facem de fapt taxi, şi sunt situaţii în care ambulanţele de terapie intensivă, cele mai avansate, sunt ocupate pentru cazuri care nu sunt de competenţa lor, sunt blocate, şi apar alte urgenţe care implică accidente rutiere, copii, de aceea de multe ori sunt accidente rutiere foarte grave la care ambulanţele cele mai performante nu sunt prezente pentru că sunt undeva la periferie de judeţ pentru o durere de burtă…”

CITEŞTE articolul complet: Adevărul Sibiu
Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here