Acasă Nova TV

INEDIT Cel mai vechi dispensar din România se află în judeţul Sibiu

76

Cel mai vechi dispensar Într-o comună din judeţul Sibiu funcţionează, încă din secolul al XVIII-lea, un dispensar considerat drept cel mai vechi din România.

Istoria dispensarului începe undeva în jurul anului 1775, perioadă în care, în comuna aflată la aproximativ 30 de kilometri de Sibiu, a fost sediul Regimentului I de graniţă român. “Dacă cel mai vechi dispensar este plasat pe terioriul comunei Orlat, care în sec XVIII a fost sediul regimentului I de graniţă român, atunci putem să precizăm că el a fost şi este în acelaşi loc de atunci. Că în cadrul regimentului, la sediul regimentului funcţiona un chirurg, un subchirurg plus câteva persoane care se ocupau de acest dispensar apare pentru prima dată într-un fel de listă inventar apărută în anul 1777 prin care se trece toată organizarea regimentului şi cu aceşti chirurgi şi subchirurgi, cu dispensarul.”

Dispensarul a funcţionat şi funcţionează în continuare pe acelaşi loc. El acum este plasat la nord de calea ferată care străbate localitatea Orlat, după aceea urmează o casă particulară şi fosta casă grănicerească care a fost ridicată în timpul grăniceriei, respectiv în 1784.
Clădirea aia aşa a fost, atâta că s-au băgat termopane, dar cabinetele de când eram copilă aşa le ştiu. Când eram tânără se şi interna acolo, era un cabinet, tot o sală, în care se şi internau oamenii. Când eram eu fetişoară într-una din camere se făceau internări pentru pacienţii care nu erau chiar bolnavi grav, se făcea tratament, erau paturi – tratamente mai uşoare, şi de aprinderi acolo, le făcea injecţii, eram de vreo 16 ani când m-am dus, era Gheorghe Afurici internat”, rememorează zâmbind Maria Pop (68 de ani), o localnică din Orlat.
CITEŞTE articolul COMPLET:  Adevărul Sibiu
Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here