Acasă Nova TV

FOTO Sibienii şi Marea Unire, în imagini inedite. ”Voim să fim alăturaţi la regatul României”

23
Sibienii şi Marea Unire Aproximativ 8.000 de locuitori plecau din judeţul Sibiu, cu 95 de ani în urmă, pentru a lua parte la sărbătoarea Marii Uniri.

Imagini inedite cu sibienii prezenţi la defilarea de 1 Decembrie, păstrate în Arhivele Naţionale de la Sibiu, sunt expuse în premieră într-o expoziţie la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu. ”La Sibiu s-a înfiinţat Asociaţiunea Astra, aici a fost sediul Mitropoliei Ortodoxe a Ardealului, aici a fost scris memorandumul care apoi a fost trimis curţii de la Viena, aici a fost sediul Partidului Naţional Român şi ca atare Sibiul a fost conştientizat şi apreciat ca centrul politic şi administrativ care poate să ducă mai departe activitatea de unire reală a Transilvaniei cu ţara. Acest lucru l-a făcut Consiliul Dirigent care a avut sediul aici, la Sibiu”, a spus, la vernisaj, Alexiu Tatu, directorul Direcţiei Judeţene Sibiu a Arhivelor Naţionale.

Potrivit sursei citate, după aprecierile istoricilor, în ziua de 30 noiembrie au plecat cu căruţele sau chiar pe jos 8.000 de locuitori ai judeţului Sibiu, ”ca să spună acolo, răspicat, că vor să se unească cu ţara. Erau ţărani, învăţători, preoţi, oameni obişnuiţi care au simţit gustul evenimentelor şi care au vrut să fie de faţă la acest moment”.

VEZI articolul complet şi FOTO:  Adevărul Sibiu

Aproximativ 8.000 de locuitori plecau din judeţul Sibiu, cu 95 de ani în urmă, pentru a lua parte la sărbătoarea Marii Uniri.

Citeste mai mult: adev.ro/mx2lik

Aproximativ 8.000 de locuitori plecau din judeţul Sibiu, cu 95 de ani în urmă, pentru a lua parte la sărbătoarea Marii Uniri.

Citeste mai mult: adev.ro/mx2lik

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here