Acasă Nova TV

Listarea a 15% din Romgaz a fost aprobată de Guvern. Ce preţ încearcă să obţină statul

11

Romgaz Medias Statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz la preţuri între 24 şi 32 lei pe titlu, estimând să obţină între 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) şi 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro), titlurile urmând să fie vândute, de luni, atât pe Bursa de la Bucureşti, cât şi pe cea de la Londra.

Guvernul a modificat astăzi strategia de privatizare prin ofertă publică a Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz – S.A Mediaş, în şedinţă extraordinară, urmând ca listarea să se finalizeze până la mijlocul lunii noiembrie. Termenul a fost asumat de Guvern în scrisoarea de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional care a stat la baza ultimului acord de tip preventiv.Oferta publică iniţială (IPO)va fi declanşată săptămâna viitoare, după obţinerea aprobărilor necesare din partea ASF de către consorţiul de intermediere consorţiul de intermediere condus de Goldman Sachs şi de Erste, din care mai fac parte BCR şi Raiffeisen Capital&Investment.

Vânzarea pachetului de acţiuni se va face prin oferirea de acţiuni şi/sau certificate de depozit având la bază acţiuni suport pe piaţa de capital naţională şi reglementată internaţional potrivit legislaţiei privind piaţa de capital„, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Vânzarea pachetului de 15% din acţiunile Romgaz este una dintre restanţele Guvernului faţă de angajamentele luate în negocierile cu FMI. Iniţial, tranzacţia avea ca termen-limită luna martie a acestui an, aşa cum era prevăzut în scrisorile de intenţie din timpul guvernării Emil Boc. Termenul a fost renegociat şi amânat până în luna octombrie 2013, însă întârzierile au făcut să fie decalat din nou.

Ulterior, statul va ceda pachetul majoritar de acţiuni. Acţiunile Romgaz vor fi listate după ce un consultant va evalua rezervele de gaze ale companiei. Evaluarea companiei ar fi trebuit să fie încheiată până la sfârşitul lunii iunie.

Sursa: Gândul

 

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here